WSQA Q&A
RCW 43.185C.210 requires that, “Beginning in 2011, each organization receiving over five hundred thousand dollars during the previous calendar year from the transitional housing operating and rent program and from sources including: (a) state housing-related funding sources; (b) the affordable housing for all surcharge in RCW 36.22.178; (c) the home security fund surcharges in RCW 36.22.179 and 36.22.1791; and (d) any other surcharge imposed under chapter 36.22 or 43.185C RCW to fund homelessness programs or other housing programs, shall apply to the Washington state quality award program for an independent assessment of its quality management, accountability, and performance system, once every three years.”

Question #1:  Does this requirement apply only to organizations that received a total of >$500,000 from THOR and one or more of the other listed sources, or does it apply to organizations receiving a total of >$500,000 from any of the listed sources, regardless of whether there are THOR funds included?  In other words, is it THOR that triggers this requirement, or are organizations not receiving THOR also subject to it?

Response:  This requirement applies to ANY organization that receives over $500,000 in the aggregate, from any or all sources – THOR and/or the other listed sources.

Question #2:  Organizations must apply “once every three years.”  From what date would the three years be calculated?

Response:  The RCW says “Beginning in 2011...” organizations shall apply “every three years.”  Each organization must apply for the first assessment in 2011 (if the required thresholds are met). It is reasonable to assume that while an organization may apply in 2011, the assessment may not be final until a later date, therefore, the clock on the 3 years for the next one, starts on the date the first assessment is final.  The organization must then apply for the next assessment within three years of that date.  For example, an organization applies in November 2011, gets final assessment on July 1, 2012.  The next assessment must be applied for by July 1, 2015.
Question #3:  If an organization passes their state housing funds through to a sub grantee (i.e. another private, non-profit), is that sub grantee subject to the RCW?

Response:  If the sub grantee receives $500,000 or more and is an “eligible organization” (see RCW 43.185.060), they must apply to WSQA every three years.

Question #4:  Is weatherization funding included?

Response:  If it is from the state’s capital budget, then it is included.  However, weatherization funding from a federal source would not be included.  “State housing-related funding source” is not defined in the RCW and could be reasonably interpreted to include weatherization funding, if it comes from a state source.

Question #5:  Can an organization apply for a “light” assessment as opposed to a full assessment?
Response:  Yes

Question #6:  Can an organization just have one division apply for an assessment, or must the entire organization apply?  For example, can just the county department that administers homeless and housing programs apply for an assessment or must the entire county apply for an assessment?

Response:  WSQA allows for an assessment of components of an organization and so Commerce will accept applications of components of an organization, however, the organization must identify (to Commerce’s satisfaction) all parts of the organization with use control or discretion over housing and/or homeless funds that are covered in the RCW.  Those components must apply to WSQA for an assessment.
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