
Frequently Asked Questions – OSHA Training 
 
Q:   Do the Occupational Safety & Health Administration (OSHA)10 and OSHA 30 safety 
training requirements extend to local agency subcontractors, or just in house crews? 
 
A:  The OSHA 10 and 30 requirements apply to both local agency subcontractors and in house 
crews.  The training is required for anyone performing weatherization work under a 
Weatherization Assistance Program grant.  The Department of Energy (DOE) does not specify 
that non-weatherization workers like electrical, plumbing, heating, ventilation and air 
conditioning contractors need the training.  
 
References: WPN 11-06, DOE clarification response 12/30/2012 
 
 
Q:   Does a sole proprietor (owner/operator) constitute a “crew leader” and therefore need 
OSHA 30? 
 
A:   A sole proprietor needs OSHA 30 training if working independently. They would need only 
OSHA 10 if they are working under the guidance of an OSHA 30 trained crew leader. 
 
References: WPN 11-06, DOE clarification response 12/30/2012 
 
 
Q:   What are the on-site requirements of a crew leader?  Is a crew leader required at the job 
site at all times? Some portion of the time?  Does the local agency or contractor just need a 
crew leader on staff? 
 
A:   A crew leader who performs normal oversight of the crews while they carry out 
weatherization work needs OSHA 30.  They need to be on-site regularly, but not at all times.  At 
a minimum the crew lead should be on-site daily to make sure the crews are using safe work 
practices.  An agency may be able to have just one crew leader with OSHA 30 on staff 
depending on how many jobs are going on concurrently. 
 
References: WPN 11-06, DOE clarification response 12/30/2012 
 
 
Q:  Can agencies assist contractors/subcontractors with training costs? 
 
A:   Yes, agencies can assist contractors/subcontractors with training costs if all of the 
conditions of Policy Section 6.5 are met including:  
 
1. Expenditure of contract funds awarded specifically for training and technical assistance (T&TA) purposes 

are subject to the following conditions:  
 

a. Training must have direct application and benefit to local agency weatherization programs and assigned 
staff. If the training is not strictly for the benefit of the weatherization program staff, local agencies must 
document how other programs will share the training costs.  
 
b. Priority is to be given to direct training opportunities for staff, crews, and subcontractors.  
 
Please review the entire Policy section for a complete list of required conditions. 
 
References: Commerce Weatherization Manual, Policy 6.5 


